Cytochromen farmacogenetica

In het laboratorium wordt elk jaar meer en meer farmacogenetisch onderzoek gedaan.
cytochroomonderzoek is een van deze zeer belangrijke genetische studies.

Cytochroom P450-genen, ook wel CYP-genen genoemd, zijn een groep genen die een belangrijke rol spelen bij het afbreken van verschillende medicijnen. De enzymen die door deze genen worden gereguleerd en tot expressie worden gebracht, zijn voornamelijk actief in de lever. Deze enzymen zorgen ervoor dat edogene lipofiele stoffen en exogene stoffen via de urine worden uitgescheiden. Het menselijk genoom bevat 57 CYP-genen die tot nu toe bekend zijn. Een belangrijke functie van de CYP-genen is de betrokkenheid bij het metabolisme van geneesmiddelen, met name regelmatig voorgeschreven geneesmiddelen. Daarom kan genotypering van deze genen erg belangrijk zijn om kennis op te doen voor de optimale medicatie voor elke patiënt. Viennalab heeft een video gemaakt waarin het principe van de test wordt uitgelegd. Klik hier voor deze video.

Voor meer informatie over bepaalde interacties tussen geneesmiddelen en genen, klik op de knop aan de rechterkant. Viennalab gebruikt strip-assays en een realfast PCR-assay om u te helpen bij uw CYP-genotypering. 

CYP2C9 mpx RealFast Assay

Beide varianten van het CYP2C9-enzym, *2 (c.430C>T) en *3 (c.1075A>C), vertonen een verminderde functie die leidt tot slechte stofwisselingsfenotypen (PM) voor verschillende geneesmiddelen. Personen met PM-fenotype (d.w.z. genotypen met homozygote of samengestelde heterozygote *2- of *3-allelen) lopen een groter risico op ernstige bloedingen tijdens op cumarine gebaseerde anticoagulatietherapie met warfarine, acenocoumarol en fenprocoumon.Wilt u meer weten over deze Assay klik hier.

CYP2D6 RealFast CNV Assay

De ViennaLab PGX-CYP2D6 XL StripAssay® in combinatie met de CYP2D6 RealFastTM CNV Assay identificeert patiënten met een veranderde CYP2D6-enzymfunctie. Uitgebreide CYP2D6-genotypering optimaliseert de keuze van medicatie en/of de aanpassing van de geneesmiddeldosering en vermindert bijgevolg het risico op bijwerkingen of verminderde werkzaamheid van de behandeling. Deze realfast CNV-assay detecteert Gen-verwijdering en gen-duplicatie zeer eenvoudig, snel en nauwkeurig. Wilt u meer weten over deze Assay klik hier.

PGX-CYP2C19 StripAssay

Variaties in het CYP2C19-gen leiden tot ongepaste concentraties van geneesmiddelen of geneesmiddelmetabolieten in het lichaam, wat kan leiden tot toxiciteit, risico op bijwerkingen van geneesmiddelen of verminderde werkzaamheid van geneesmiddelen. De PGX-CYP2C19 StripAssay® detecteert genetische varianten die resulteren in verminderde of verhoogde activiteit van het cytochroom P450 iso-enzym CYP2C19. Deze test detecteert CYP2C19-varianten *2, *3, *4, *5, *6, *7, *8 en *17. Wilt u meer weten over deze Assay klik hier.

PGX-CYP2D6 StripAssay

Verschillen in de activiteit van het leverenzym CYP2D6 dragen bij aan de interindividuele variabiliteit in de meeste geneesmiddelreacties. Een test voor de identificatie van CYP2D6-varianten *3, *4 en *6 op basis van polymerasekettingreactie (PCR) en omgekeerde hybridisatie. Wilt u meer weten over deze Assay klik hier.

Automatiseer uw stripassay research:

dynablot heat

DYNABLOT Heat

De Viennalab stripassays werken ideaal samen met de DYNABLOT heat. In de DYNABLOT kunnen 30 stripassays tegelijk uitgevoerd worden. Door deze combinatie kunnen er dus volledig geautomatiseerd 120 stripassays per dag uitgevoerd worden. 

DYNABLOT Heat is een klein, compact en op zichzelf staand instrument voor de automatische verwerking van hybridisatietesten. Het biedt een nauwkeurige temperatuurregeling binnen het bereik van 35 – 65 °C tijdens het proces met betrekking tot nauwkeurigheid, stabiliteit en uniformiteit.

Wilt u meer informatie over dit product, klik hier

Fill in the form

and ask
us anything about our products

After completion, Goffin Molecular Technologies will contact you as soon as possible.