Sneltest met speeksel is de oplossing!

Door de opkomst van sneltesten voor het coronavirus kan bij PCR laboratoria de druk van de ketel gehaald worden. Bij veel van deze sneltesten moet er echter nog wel gebruik worden gemaakt van de nasale swab. Deze methode wordt door veel mensen als onprettig ervaren en er is nog steeds zorgpersoneel nodig voor het afnemen van deze swab. Een oplossing hiervoor is een sneltest die werkt met speeksel als afnamemonster. Hierdoor is deze test door iedereen uit te voeren en zou deze ook thuis gebruikt kunnen worden. Het gebruik van speeksel als afnamemonster voor sneltesten zorgt dus ook voor een verminderde werkdruk bij de GGD teststraat. 

We hebben inmiddels de nieuwste inzichten over de verschillende afname methoden. Er is onderzoek gedaan naar het verschil in resultaat onder drie verschillende afnamemonsters. Hierbij is er gekeken naar nasale swabs, keelswabs en speeksel. Een kleine representatie van dit onderzoek is hieronder te lezen. 

  • Nasale swab: Sensitiviteit = 90,98%; Specificiteit = 97,76%; Nauwkeurigheid = 95.37%
  • Keel swab: Sensitiviteit = 91,57%; Specificiteit = 98,14%; Nauwkeurigheid = 95,91%
  • Speeksel: Sensitiviteit = 89,47%; Specificiteit = 96,53%; Nauwkeurigheid = 94,05%

De onderbouwing van deze informatie en nog meer interessante bevindingen kunt u lezen door hieronder op de knop te klikken. Wilt u meer informatie over deze test of over andere covid-gerelateerde producten van ons, kunt u ons bereiken via info@goffinmt.com